Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
 

 
 
 
  műhely    » Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
év 2006 2007 2008 2009 2010 2012 2017   
szerzők a b c d e f g h i j k l m n o p r s t u v x z ö   
címek a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v z ö ü   
 

| észrevételeim vannak


| kinyomtatom

| könyvjelzőzöm


keresés

szerző:
cím:
kivonat:
szekció:adatlap

Tihanyi Katalin

» Szekció: Magyar irodalomtudomány
» Bemutatás éve: 2008
» Cím: A hős és a személyiség az ötvenes-hatvanas évek magyar prózájában. Mészöly és Moldova elbeszélői magatartásának komparativ vizsgálata
» Intézmény: ELTE, BtK, magyar szak, IV. év, ELTE, BtK, filozófia szak, III. év, BBTE, BtK, magyar szak, IV. év (Erasmus programmal)
» Minősítés: különdíj
» Témavezető: dr. Selyem Zsuzsa adjunktus, BBTE, BtK, Magyar irodalomtudományi tanszék

» Kivonat:
Dolgozatomban kíséretet teszek arra, hogy Mészöly Miklós Az atléta halála című művéből kiindulva elemezzem a személyiség megjelenítési módját és a személyiségteremtő gesztusokat egy olyan koncepció alapján, mely szerint a személyiség nem tulajdonságok stabil halmaza vagy hordozója, hanem valami, ami döntésekkel és viszonyokkal helyezi el magát a világban. Fontosnak tartom megvizsgálni, mi a szerepe a női elbeszélőnek a személyiségteremtés módjában, s hogy milyen összefüggéseket lehet találni a kortárs antropológiai vagy irodalomelméleti gondolkodás és a személyiség megragadásának nehézségei közt. Szeretném kiélezni hős és személyiség, bizonyos és bizonytalan ellentétét. Az ’50-es, ’60-as évek irodalmi tendenciáira és elvárásaira is érdemes ebből a szempontból egy pillantást vetni, melyek teljesen ellentétesek voltak Mészöly írói törekvéseivel. Ehhez a pillantáshoz Moldova György sportolóhőseit és egy Moldova-kritikát hívok segítségül.

» Teljes dolgozat: [PDF]

Vissza

 
 
kapcsolódó
» mi ez?
» rövidítések
» felhívás az ETDK résztvevőihez
 
 

(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2020
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék