Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
 

 
 
 
  műhely    » Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
év 2006 2007 2008 2009 2010 2012 2017   
szerzők a b c d e f g h i j k l m n o p r s t u v x z ö   
címek a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v z ö ü   
 

| észrevételeim vannak


| kinyomtatom

| könyvjelzőzöm


keresés

szerző:
cím:
kivonat:
szekció:adatlap

Biró Dalma, Gál Katalin, Batizán Emese Emőke

» Szekció: Szociológia - Antropológia
» Bemutatás éve: 2006
» Cím: Hálapénzek (?) az egészségügyben
» Intézmény: BBTE, SZSZMK, szociológia szak, III. év; BBTE, SZSZMK, szociológia szak, III. év; BBTE, SZSZMK, szociológia szak, III. év
» Minősítés: dicséret
» Témavezető: drd. Csata Zsombor tanársegéd, BBTE, SZSZMK, Szociológia Tanszék

» Kivonat:
Dolgozat célja az egészségügyben, szűkebb értelemben a kórházi szférában manifeszt jelenségként megfigyelhető paraszolvenciarendszer leírása, magyarázása és értelmezése.
A paraszolvencia fogalmát taglalva, interjúinkra támaszkodva jogosnak látjuk a magyar szakirodalomban egyedül, átfogóan használt hálapénz mellé a köznyelvben elterjedt csúszópénz fogalmának beiktatását is.
Kutatásunkban és dolgozatunkban is választ kerestünk arra a kérdésre: hogyan öröklődik tovább a társadalomban az arról szóló tudás, amely szerint a kórházakban "viselkedni" kell. Bemutatjuk a paraszolvencia jelenségét antropológiai megközelítésben mint a rituálét, és mint gazdasági csereaktust is.
A jelenséget nemcsak makroperspektívából közelítjük meg, hanem figyelembe vesszük Weber racionális döntés-elméletét, emikus, belső szemszögből is vázolni próbáljuk a problémát.
Ősszegzésképpen, a birtokunkba jutott információk alapján elmondhatjuk, megalapozottan immár, hogy az egészségügyben elburjánzott informális gazdasági tevékenységek nemcsak a hatalmi viszony domináló pozícióit elfoglaló egyének által megkövetelt imperatívuszok, hanem ezeket a "beteg" szerepébe kerülő egyének termelik újra, és mindaddig létezni fog, ameddig azt tápláljuk.

» Teljes dolgozat: [PDF]

Vissza

 
 
kapcsolódó
» mi ez?
» rövidítések
» felhívás az ETDK résztvevőihez
 
 

(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2020
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék