Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
 

 
 
 
  műhely    » Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
év 2006 2007 2008 2009 2010 2012 2017   
szerzők a b c d e f g h i j k l m n o p r s t u v x z ö   
címek a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v z ö ü   
 

| észrevételeim vannak


| kinyomtatom

| könyvjelzőzöm


keresés

szerző:
cím:
kivonat:
szekció:adatlap

Kinda Szidónia

» Szekció: Szociális munkás
» Bemutatás éve: 2006
» Cím: A romák helyzete Kárpátalján egy önkéntes év tükrében
» Intézmény: BBTE, SZSZMK, szociális munkás szak, II. év
» Minősítés: 2. díj
» Témavezető: dr. Berszán Lídia adjunktus, BBTE SZSZMK, Szociális Munkás Tanszék

» Kivonat:
A roma gyerekek és fiatalok szocializációját célzó foglalkozás, közösségi program, identitást erősítő rendezvény, a társadalmi integrációjuk egy-egy lépcsőfoka lehet. Úgy gondolom, és úgy tapasztaltam, hogy emellett nagyon fontos lenne a felnőttekkel való munka is. Jónak tartanám olyan szociális programok szervezését, melyeken keresztül megtanulhatnák beosztani a pénzüket, idejüket; szexuális felvilágosítást kapnának, felkészülhetnének a családalapításra, családtervezésre, gyereknevelésre. A romák etnikai hovatartozásuk miatt nincsenek egyenjogúan kezelve, de egy szociális munkát végző szakember hozzásegíthetne az egyenjogúság megteremtéséhez.
Az elmúlt év során a legnagyobb akadályt számomra az előítéletek leküzdése jelentette. Valahányszor valamilyen negatív dolog történt, a környezet reakciója mindig az volt: "hát persze, mert ők cigányok". Ennek ellenére nekem ki kellett tartani meggyőződésem mellett, hogy ők egy hátrányos helyzetű réteget képeznek, akik kiesnek vagy be se kerülnek a szociális hálóba, szükségük van segítségre.
A másik nehézséget az jelentette, hogy látva a nyomort, amiben élnek, nekem mégis a segítő szemével kellett rálátnom azokra az okokra, amelyek hátrányos helyzetbe juttatták őket, így ráébreszteni őket, hogy mit tehetnek saját érdekükben, s együttműködve velük megtalálni a megoldást, a kiutat.
Az egy év önkéntes munka tapasztalatai igazolták azt a szakmai elvet, hogy a roma közösségek többségére jellemző a szegénység és a marginalizálódás, valamint, hogy a romák képezik az egyik legnagyobb szociális problémát a kelet-európai országokban (Románia, illetve Bulgária uniós csatlakozásával a roma nép lesz az EU legnagyobb kisebbsége). A kutatók, a segítő szakmában dolgozók már meghúzták a vészjelzőt a helyzet súlyossága miatt. Úgy gondolom, hogy megfelelő szakmai tudással, illetve érző szívvel sok mindent lehetne velük, értük tenni az integráció érdekében.

» Teljes dolgozat: [PDF]
» Mellékletek: [PDF_1]

Vissza

 
 
kapcsolódó
» mi ez?
» rövidítések
» felhívás az ETDK résztvevőihez
 
 

(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2020
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék