Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
 

 
 
 
  műhely    » Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
év 2006 2007 2008 2009 2010 2012 2017   
szerzők a b c d e f g h i j k l m n o p r s t u v x z ö   
címek a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v z ö ü   
 

| észrevételeim vannak


| kinyomtatom

| könyvjelzőzöm


keresés

szerző:
cím:
kivonat:
szekció:adatlap

Petri Ildikó

» Szekció: Magyar nyelv- és irodalomtudomány
» Bemutatás éve: 2006
» Cím: Populáris műfajok kölcsönhatása Mikszáth Kálmán műveiben (A detektívregény, a kísértethistória, a románc és a pletyka megjelenési formái)
» Intézmény: BBTE, BtK, magyar-néprajz szak, IV. év
» Minősítés: dicséret
» Témavezető: dr. Szabó Levente adjunktus, BBTE, BtK, Magyar Irodalomtudományi Tanszék

» Kivonat:
A XIX. század második felében alapjában véve a megismerés racionális szemléletmódjai határozták meg az epikai hitel elfogadott poétikai formáit. Dobos István hívta fel a figyelmet arra, hogy a rációra és a tapasztalatiság elveire alapozott zárt motivációs rendszerű alkotásokban a szcientizmus öntudata mutatkozott meg. A szerző összefüggést lát a lehetséges valóságfelfogások megváltozott feltételei és az átalakuló novellaforma új alakítástechnikai minőségei között. Nem meglepő tehát, ha a szerzők többsége kapott a lehetőségen, és új formákkal kísérletezett.
Jelen dolgozatban arra mutatok rá, hogy kanonizált írók is tudatosan felvállalták a kísérletezés lehetőségét, mindvégig szem előtt tartva az olvasói igényeket, és - miért ne - az ebből fakadó sikert, netán anyagi hasznot.
Dolgozatomban az egyes populáris műfajok (detektívregény, kísértethistória, pletyka, románc, népmese) megjelenési formáit vizsgálom, illetve azt, hogy hogyan jelennek meg ezek együttesen egy szöveg szintjén, és - bizonyos esetekben - hogyan építik, vagy éppen roncsolják egymást. Vizsgálódásul Mikszáth Kálmán életművét választottam, ezen belül is a szerző kísértettörténeteivel foglalkozom.

» Teljes dolgozat: [PDF]

Vissza

 
 
kapcsolódó
» mi ez?
» rövidítések
» felhívás az ETDK résztvevőihez
 
 

(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2020
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék