Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
 

 
 
 
  műhely    » Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
év 2006 2007 2008 2009 2010 2012 2017   
szerzők a b c d e f g h i j k l m n o p r s t u v x z ö   
címek a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v z ö ü   
 

| észrevételeim vannak


| kinyomtatom

| könyvjelzőzöm


keresés

szerző:
cím:
kivonat:
szekció:adatlap

Réman Anna

» Szekció: Közgazdaság-tudományok
» Bemutatás éve: 2006
» Cím: A kisvállalkozások reklámszemlélete
» Intézmény: BBTE, KgtGK, marketing szak, III. év
» Minősítés: 1. díj
» Témavezető: dr. Vorzsák Álmos professzor, BBTE, KgtGK, Marketing Tanszék

» Kivonat:
Dolgozatomban a kisvállalatok reklámszemléletével foglalkozom. Az elmúlt időszakban gyakran kerültem kapcsolatba kisvállalkozókkal, akik hangoztatták azon meggyőződésüket, miszerint a reklámozás igen költséges, és az eredmények viszonylatában nem túl kifizetődő. Úgy gondoltam, érdekes lehet ennek a témának a mélyére ásni: megtudni, miért vélekednek így ezek a vállalkozók, általános jelenségről van-e szó, és hogyan lehetne javítani ezen a szemléletmódon.
Első hipotézisem (H1: A vállalatvezetők konzervatívak a reklámozás szükségességét és módját illetően.) nem igazolódott. Ezzel szemben a második hipotézis (H2: A kisvállalatok aránylag keveset költenek reklámtevékenységre, illetve marketingtevékenységre.) számszerűsíthetőn is igazolódott. A romániai kisméretű vállalatoknak csekély pénzügyi hátterük van reklámtevékenység kifejtésére, holott a jól ismert paradoxon szerint a marketingbe való befektetésre pontosan ilyen pénzügyi helyzetben van a legnagyobb szükség. A vállalatvezetők úgy vélik, nem éri meg reklámtevékenységbe fektetni, a hasonló befektetések eredményessége pedig nem jellemző (a reklámköltségek megtérülési rátájának értékét átlagosan 1,35% és 10% közé sorolják). A kisvállalatok nem engedhetik meg maguknak, hogy piackutatást végeztessenek, tehát hiányos a stratégiai tervezésük. A reklámok ritkán vannak huzamosabb ideig a célcsoport "látóterében", nagyon sok reklám esetén csak alkalmi megjelenésről van szó. Sokszor a reklámok nem ütik meg a stilisztikai mércét, nem eléggé választékosak, nem keltik fel eléggé a figyelmet, vagy éppen ellenkezőleg: néha túlságosan tolakodóak és ellenkező hatást váltanak ki.
Végkövetkeztetésként bár Romániában még fejlődik a reklámipar, s a szatmári kisméretű vállalatok csak gyerekcipőben járnak a reklámozás terén, nem a hajlandóság hiányzik a cégvezetőkből, hanem a tudás. Nem a reklámok mennyiségében, hanem a reklámstratégiák hogyanjában van hiányosság.


» Teljes dolgozat: [PDF]
» Mellékletek: [PDF_1], [PDF_2]

Vissza

 
 
kapcsolódó
» mi ez?
» rövidítések
» felhívás az ETDK résztvevőihez
 
 

(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2020
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék