Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
 

 
 
 
  műhely    » Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
év 2006 2007 2008 2009 2010 2012 2017   
szerzők a b c d e f g h i j k l m n o p r s t u v x z ö   
címek a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v z ö ü   
 

| észrevételeim vannak


| kinyomtatom

| könyvjelzőzöm


keresés

szerző:
cím:
kivonat:
szekció:adatlap

Demeter Mária

» Szekció: Szociális munkás
» Bemutatás éve: 2010
» Cím: Serdülőkori veszteségek XI. osztályos tanulóknál Erdővidéken
» Intézmény: BBTE, SzSzMK, szociális munkás szak, III. év
» Minősítés: 2 díj
» Témavezető: dr. Antal Imola adjunktus, dr. Dégi László Csaba tanársegéd, BBTE, SzSzMK, Szociális munka tanszék, BBTE, SzSzMK, Szociális munka tanszék

» Kivonat:
“Dolgozatomban a serdülőkori veszteségek egyéni feldolgozásával, illetve feldolgozatlanságával foglalkoztam. A hangsúlyt a veszteségek megélésének módjára helyeztem. Azokra az egyéni magatartásformákra és túlélési technikákra“ irányítottam a figyelmemet, amelyek segíthetik, illetve gátolhatják a veszteségek átélését, feldolgozását.
A krízist előidéző életesemények közül két családi vonatkozású veszteséggel, a szülők válásával és a szülők elvesztésével szembesülő serdülők stressz és az ezzel való megküzdési készségeiket vizsgáltam.
A kutatásban a felmérést a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont (Barót, Kovászna megye) XI. osztályos diákjairól (N = 127) készítettem. Összehasonlítottam a veszteségekkel nem szembesülő serdülőket azokkal a serdülőkkel, akiknek a családjában veszteség fordult elő.
A kereszttábla-elemzések alapján megállapíthatjuk, hogy a veszteséget átélt serdülők stresszel való megküzdésének eredménye kevesebbet mutat, szemben azokkal, akik nem éltek át veszteségeket.

Kulcsszavak: serdülőkor, veszteségek, stressz megküzdés, dohányzás, alkoholfogyasztás, drogfogyasztás, szuicid gondolatok“

» Teljes dolgozat: [PDF]

Vissza

 
 
kapcsolódó
» mi ez?
» rövidítések
» felhívás az ETDK résztvevőihez
 
 

(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2020
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék