Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
 

 
 
 
  műhely    » Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
év 2006 2007 2008 2009 2010 2012 2017   
szerzők a b c d e f g h i j k l m n o p r s t u v x z ö   
címek a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v z ö ü   
 

| észrevételeim vannak


| kinyomtatom

| könyvjelzőzöm


keresés

szerző:
cím:
kivonat:
szekció:adatlap

Burkhardt Britta

» Szekció: Régészet
» Bemutatás éve: 2009
» Cím: Az erdélyi állatstílus kezdetei - Újabb gondolatok a szkíta-kérdéssel kapcsolatban
» Intézmény: BBTE, TFK, művészettörténet szak, II. év
» Minősítés: 2 díj
» Témavezető: dr. Bajusz István adjunktus BBTE, TFK, Ókortörténeti és régészeti tanszék

» Kivonat:
Erdély területén az állatstílus kezdetei kizárólagosan a szkíták hagyatékaihoz kötődnek. Érdemes összehasonlítani a szkíta művészet sztyeppei, illetve a sztyeppe és Kárpát-medence közti átmenőben való megnyilvánulását a peremvidéknek nevezhető Kárpát-medence szkítaművészetével. Ezzel remélek olyan sajátosságokat kiemelni, amelyek esetleg a sokat vitatott szkíta kérdésebn felvilágosítanak minket. (A Kárpátbelső szkíta-tömbnek mivoltát többen vitatták. Egyesek valóban a szkítáknak tulajdonítják a művészi hagyatékokat, mások pedig tagadva bármiféle szkíta-tömb beszívárgását, a szkíták művészetét utánzó autohton lakosság megnyilvánulásainak tekintik a hagyatékokat.)
Ezt a kérdéskört kutatásommal művészet-morfológiai, stílustörténeti szempontból közelítem meg. Vizsgálásaim során nemcsak az i.e. VI-V. század erdélyi díszítőművészetére összpontosítok. Áttekintem az előzményeit, az erdélyi bronzkori kultúrák művészetét, trákok művészeti megnyilvánulásait, illetve a következményeit, a Kárpátokon kívüli szkíta beszivárgás stilisztikai eredményeit, az ún. tráko-szkíta stílust. Hasonlóan területileg is tágabb szemszögből tekintem át a stílust, az erdélyi leleteteket újravizsgálva az egész európai szkíta művészet keretén belül, és nem csupán összehasonlítva a észak-Fekete-tengeri szkíta művészettel.
Ezzel az újabb megközelítéssel, és az eddigi kutatásokat alapként felhasználva remélek újabb információkkal közreműködni a szkíta kérdés tisztázásához.

» Teljes dolgozat: [PDF]

Vissza

 
 
kapcsolódó
» mi ez?
» rövidítések
» felhívás az ETDK résztvevőihez
 
 

(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2020
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék